Έδιωξαν (ξανά) διεθνείς παρατηρητές από την Κριμαία – πρώτη επαφή Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων

Την πρώτη απευθείας επαφή μετά την έναρξη της κρίσης στην Κριμαία είχαν σήμερα Σάββατο οι ρωσικές με τις ουκρανικές Αρχές.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών και ο ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα συναντήθηκαν στη ρωσική πρώτευσα όπου είχαν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες.

Οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, η κυβέρνηση της Γαλλίας και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζουν να λάβουν, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, «ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι κύριοι Ομπάμα και Ολάντ επέμειναν στην ανάγκη «η Ρωσία να αποσύρει τις [στρατιωτικές] δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών».

Αναφερόμενοι στα νέα μέτρα, προειδοποίησαν ότι «θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Πέραν του κ. Ολαντ, ο κ. Ομπάμα επικοινώνησε και με τους ηγέτες της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, αλλά και με τους αρχηγούς των τριών βαλτικών κρατών, Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας, τους οποίους διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι πιστές στις δεσμεύσεις τους στο NATO.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες απέτυχαν οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να εισέλθουν στην Κριμαία.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η αποστολή εμποδίστηκε από ρωσώφιλες δυνάμεις, που διεμήνυσαν στους παρατηρητές ότι δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να μπουν στην περιοχή. Ακούστηκαν πυροβολισμοί, ωστόσο δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Οι 50 στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ επέστρεψαν οδικώς στην ουκρανική πόλη Κέρσον.
Την αποστολή είχαν καλέσει οι ουκρανικές Αρχές.

Στη συνέχεια, δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι είδαν ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά μεταφοράς προσωπικού που κατευθύνθηκαν σε βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

Στη Σεβαστούπολη εκκενώθηκε το προξενείο της Πολωνίας. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκκένωση του προξενείου λόγω των επεισοδίων από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την περιοχή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ