Κέρι από Κίεβο: Η Ρωσία προσπαθεί να φτιάξει πρόσχημα να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία

Σκληρή κριτική στη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση άσκησε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ρωσία «εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει πρόσχημα να εισβάλει περαιτέρω» στην Ουκρανία και καταδικάζοντας εκ νέου τη ρωσική «επιθετικότητα».

Αποσαφήνισε ωστόσο πως η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει αντιπαράθεση» και κάλεσε τη Μόσχα να «κάνει πίσω και να ακούσει με προσοχή».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να στηρίζει τη ρωσική θέση περί «μη νομιμότητας των νέων Αρχών», κατηγορώντας μάλιστα τη Μόσχα πως «αγνοεί την πραγματικότητα», καθώς η ουκρανική Βουλή εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τη μεταβατική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τη Ρωσία να έρθει σε επαφή με τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση.

Απαντώντας εμμέσως στην καταγγελία της Ρωσίας πως οι πολιτικές αναταραχές εγείρουν κινδύνους για την ασφάλεια των ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών, ο κ. Κέρι τόνισε πως δεν έχει υπάρξει καμία «έκρηξη εγκληματικότητας ή λεηλασιών» μετά την ανάληψη της εξουσίας από τις νέες Αρχές.

Παράλληλα, επέκρινε τη Μόσχα για «μοντέλο συμπεριφορά ς τύπου 19ου και 20ου αιώνα», σημειώνοντας πως πλέον «είμαστε στον 21ο αιώνα» και «υπάρχουν τρόποι να επιλύονται οι διαφορές».

Ερωτηθείς δε για τη δήλωση Πούτιν πως η Κριμαία δεν ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα αλλά από «φιλο-ρωσικές δυνάμεις αυτοάμυνας», ο κ. Κέρι απάντησε γελώντας.

«Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού καθώς χτίζουν την ισχυρή αυτοκυρίαρχη χώρα που του αξίζει», κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ