Συμφωνία Ρωσίας-NATO για συνάντηση την Τετάρτη, μετά τις προειδοποιήσεις Πούτιν

Έκτακτη συνάντηση με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία θα έχουν αύριο Τετάρτη η Ρωσία και το NATO, όπως ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Μόσχα δέχθηκε την πρόσκληση του γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν σε διάλογο, ενώ σήμερα Τρίτη εκτυλίσσονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών του NATO.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την επακόλουθη αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας από δυνάμεις που φαντάζουν ρωσικές αλλά δε φέρουν επίσημα διακριτικά.

Στο Κίεβο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τις μεταβατικές Αρχές. Νωρίτερα επισκέφτηκε μνημεία προς τιμήν των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στο Κίεβο.

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Ρωσία διατηρεί μεν το δικαίωμα να στείλει νομίμως στρατεύματα στην Ουκρανία, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως τυχόν επέμβαση δεν είναι επί του παρόντος απαραίτητη και θα συνιστά την «έσχατη λύση».

Προειδοποίησε μάλιστα τη Δύση πως θα  υπάρξουν «συνέπειες» αν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την κατάσταση στην Κριμαία.

«Όσοι πρόκειται να θεσπίσουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες, καθώς η ζημιά θα είναι αμοιβαία», είπε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Αναφερόμενος στις νέες Αρχές στο Κίεβο, ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία μέσω «πραξικοπήματος» και προσέθεσε πως η Μόσχα θεωρεί τον Βίκτορ Γιακούκοβιτς ως το νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σχετικά με την Κριμαία, σημείωσε πως η περιοχή δεν θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία καθώς έχει δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία.

Απέρριψε δε τις κατηγορίες πως η Μόσχα έχει καταλάβει με δυνάμεις της τη χερσόνησο, αντιτείνοντας πως οι ένοπλοι που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή είναι «φιλορωσικές δυνάμεις αυτοάμυνας».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ