Ουκρανία: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Συναγερμός στη Δύση για πιθανή επέμβαση της Ρωσίας

Ανακοινώθηκε η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιεβου.

Οι ηγέτες της εξέγερσης ανακοίνωσαν ότι πρωθυπουργός τοποθετείται ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στέλεχος του Κόμματος της Πατρίδας της Γιούλια Τιμοσένκο, και πρώην υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις της. Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται ο Ολεξάντρ Σλαπάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας που θα κληθεί να κάνει τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για διεθνή δανειακή βοήθεια.

Ο διπλωμάτης καριέρας Αντρέι Ντέστσιτσια γίνεται υπουργός Εξωτερικών, ενώ στο νευραλγικό πόστο του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβανει ο Αντρέι Παρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο διαδηλωτής που είχε εξαφανιστεί, βασανιστεί και σταυρωθεί επί 10 ημέρες, ορίζεται ως υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δύση για το ενδεχόμενο μίας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την εντολή Πούτιν για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά εδάφη της χώρας.

Η Μόσχα αυξάνει και τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στην Κριμαία την ώρα που στην περιοχή χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας απόσχισή από την Ουκρανική Δημοκρατία και ενσωμάτωση στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες πως «μία κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία αποτελεί κλειδί για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια», τονίζοντας ότι «στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της».

Εν τω μεταξύ, διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδίδουν την ίδια στιγμή οι αρχές σε βάρος του Βίκτορα Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται από τις νέες αρχές με την κατηγορία «των μαζικών ανθρωποκτονιών» αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιφορτιστεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για επείγουσα δανειακή βοήθεια, καθώς η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ και υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 δισεκατομμύρια που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο της πανίσχυρης Νεοναζιστικής Οργάνωσης της Ουκρανίας «Δεξιός Τομέας» έχουν μπει οι Έλληνες ομογενείς.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για απειλητική ατμόσφαιρα ενώ κατήγγειλε και ξυλοδαρμούς. Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας, ζήτησε να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία στα ελληνικά.
Πηγή: skai.gr