Ενώπιον μίας νέας ημέρας η διαιρεμένη Ουκρανία (upd)

Ημέρα ιστορικών εξελίξεων ήταν το Σάββατο στην Ουκρανία. Η Βουλή ψήφισε την αποπομπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την προεδρία, προκηρύσσοντας πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 25 Μαΐου, με τον πρόεδρο να απαντά πως δε δέχεται την απόφαση του κοινοβουλίου. Νωρίτερα, είχε διαμηνύσει μέσω διαγγέλματος πως δεν προτίθεται παραιτηθεί ή να εγκαταλείψει τη χώρα, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα».

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι βουλευτές έκριναν τον κ. Γιανούκοβιτς συνταγματικά ανήμπορο να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του. Μέτα το πέρας της ψηφοφορίας, πολλοί βουλευτές άρχισαν να χειροκροτούν ενώ κάποιοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Επιφέροντας ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στον κ. Γιανούκοβιτς, η Βουλή ψήφισε την αποφυλάκιση της κύριας πολιτικής του αντιπάλου, της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2010 από τον Γιανούκοβιτς και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Ώρες μετά την αποφυλάκισή της, η κ. Τιμοσένκο εμφανίστηκε ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Υπό τις ζητωκραυγές του πλήθους, η κ. Τιμοσένκο χαιρέτησε τους διαδηλωτές για την επιτυχία τους να εκδιώξουν «αυτό τον όγκο, αυτόν τον καρκίνο» από την εξουσία, αλλά προειδοποίησε πως το έργο τους δεν θα έχει τελειώσει προτού φτάσουν «ως το τέλος του δρόμου».

Νωρίτερα, η κ. Τιμοσένκο είχε δηλώσει βεβαία πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο εγγύς μέλλον, κίνηση που θα έπληττε τη ρωσική επιρροή και θα έθετε τέλος στην προσπάθεια της Μόσχας να εντάξει την Ουκρανία στη σχηματιζόμενη Ευρασιατική Ένωση που προωθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την αποφυλάκιση Τιμοσένκο χαιρέτησαν ο Λευκός Οίκος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ανήμπορος να πετάξει προς Ρωσία ο Γιανούκοβιτς;

Συγκεχυμένες παραμένουν εν τω μεταξύ οι πληροφορίες όσον αφορά το πού βρίσκεται ο κ. Γιανούκοβιτς, με τις περισσότερες πηγές να συγκλίνουν πως βρίσκεται στο Χάρκοβο, στην επί το πλείστον ρωσόφωνη και ρωσόφιλη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και εκλογική του βάση.

Παρά ταύτα, η κυβερνητική εξουσία φαίνεται να καταρρέει γύρω από τον πρόεδρο, με το νέο πρόεδρο της Βουλής, σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο, να δηλώνει πως ο κ. Γιανούκοβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Ρωσία αλλά εμποδίστηκε από «συνοριακούς φρουρούς» στην περιοχή του Ντόνετσκ, νότια του Χαρκόβου.

Την ίδια πληροφορία μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Inerfax.

Την ίδια στιγμή, το Associated Press μεταδίδει πως τόσο κυβερνήτης όσο και ο δήμαρχος του Χαρκόβου, στενοί σύμμαχοι του Γιανούκοβιτς, εγκατέλειψαν την Ουκρανία και κατέφυγαν στη γειτονική Ρωσία.

Εξήντα-οκτώ βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν παραιτηθεί από το κυβερνών κόμμα, ενώ οι επικεφαλής των τεσσάρων σωμάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΑΤ, διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να συγκρουστούν με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Εκτός κρίσης παραμένει και ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

«Στο πλευρό» των διαδηλωτών και υπέρ της αλλαγής δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχει την Αστυνομία, και επίσης ανατέθηκε σε σύμμαχο της κ. Τιμοσένκο.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των διαδηλωτών έχουν περιέλθει το προεδρικό μέγαρο και την άλλοτε «απαγορευμένη» προεδρική κατοικία, όπου δεκάδες πολίτες έσπευσαν να δουν τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του προέδρου, τις απομιμήσεις αρχαιοελληνικών μνημείων και τους μεγάλους κήπους.

«Βολές» από τη Ρωσία

Σχετικά «απόμακρη» στάση φαίνεται να τηρεί έως τώρα η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι έως τώρα ήταν το κύριο πολιτικό στήριγμα της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς.

Τους διαμεσολαβητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέκρινε ο ρώσος απεσταλμένος στο Κίεβο, διερωτόμενος πώς είναι δυνατόν την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί να υπογράφουν τον «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της κρίσης στο πλευρό του κ. Γιανούκοβιτς και την επομένη να δέχονται τις ενέργειες των διαδηλωτών,
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ