Υπογράφηκε η συμφωνία Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης στην Ουκρανία – Αναλυτικά οι όροι

Υπογράφηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συμφωνία μεταξύ του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και της αντιπολίτευσης για «οδικό χάρτη» που θα διασφαλίσει την έξοδο της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας από την κρίση και τον τερματισμό της πολύνεκρης βίας των τελευταίων ημερών. 

Η συμφωνία προβλέπει:
 
  • Την υπερψήφιση νόμου που αποκαθιστά το Σύνταγμα του 2004 εντός 48 ωρών, μειώνοντας τις αρμοδιότητες του προέδρου, αλλά και περαιτέρω συνταγματικές αναθεωρήσεις που θα περιορίζουν τις εξουσίες της προεδρίας έναντι της Βουλής και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο - Ο εν λόγω όρος υλοποιήθηκε ήδη, καθώς η ουκρανική Βουλή υπερψήφισε λίγο πριν τις 17:00 σχετικό νόμο
  • Το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών
  • Τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών, μετά τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος, αλλά το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2014
  • Έρευνα αναφορικά με τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τερματισμό της βίας
  • Δέσμευση από την πλευρά των Αρχών πως δεν θα επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν να αποφύγουν την προσφυγή στη βία. - Παρά ταύτα, έως το βράδυ της Παρασκευής οι διαδηλωτές δεν είχαν εγκαταλείψει τα οδοφράγματα, σε μία κίνηση που ενδεχομένως υποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο στα αγγλικά, από τη σελίδα του γερμανικού ΥΠΕΞ

Παράλληλα, η ουρανική Βουλή υπερψήφισε και νόμο που παραχωρεί άνευ όρων αμνηστία στους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια.

Η συμφωνία επετεύχθη αφότου το συμβούλιο των διαδηλωτών του Κιέβου, το ισχυρότερο όργανο των αντικυβερνητικών, έδωσε «πράσινο φως» στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να προσυπογράψουν τον επίμαχο «οδικό χάρτη».

Το «ναι» των αντικυβερνητικών του Κιέβου εξασφαλίστηκε αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας τους παρουσίασαν τον «οδικό χάρτη».

Παρά ταύτα, όπως τόνισε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, η συμφωνία στο Κίεβο δεν ακυρώνει ακόμα απόφαση των Βρυξελλών για επιβολή κυρώσεων σε βάρος των υπαίτιων για τη βία. Η κ. Άστον εξήγησε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των εξελίξεων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος χαιρέτησε τη συμφωνία αλλά προειδοποίησε πως το ενδεχόμενο κυρώσεων παραμένει.

Η συμφωνία της Παρασκευής έρχεται στον απόηχο τεσσάρων ημερών δριμύτατων οδομαχιών στην πρωτεύουσα Κίεβο, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους, με τους αντικυβερνητικούς να τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 128.

Τη συμφωνία χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ