Σαράντα χρόνια μετά τον πόλεμο, άνοιξε το πρώτο McDonald's στο Βιετνάμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχασαν τον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπως η πολιτισμική «εισβολή» συνεχίζεται με αμείωτη επιτυχία.

Τέσσερις δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου, η αλυσίδα φαστ-φουντ McDonald's άνοιξε το Σάββατο το πρώτο της εστιατόριο στην πρωτεύουσα Πόλη του Χο Τσι Μινχ, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Δυτικών εταιρειών, όπως της Burger King, της KFC και της Starbucks.

Μπορεί για τους περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ ο όρος «Βιετνάμ» να φέρνει εικόνες ενός αντιδημοφιλούς πολέμου που σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά, όμως για εταιρείες όπως τα McDonald's συνδέεται με μία νέα αστική τάξη, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη οικειότητα με τον τρόπο ζωής της Δύσης.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν για να απολαύσουν το αμερικανικό φαστ-φουντ, ανήμερα των εγκαινίων, παρά το γεγονός ότι το κλασικό Big Mac κοστίζει περίπου 80% παραπάνω από την παραδοσιακή σούπα με νουντλς που μπορείς να αγοράσεις σχεδόν σε κάθε γωνία.

Για μία δόση ιστορίας και συμβολισμού, το εστιατόριο με τις «χρυσές αψίδες» βρίσκεται στην πόλη του Χο Τσι Μινχ, του ηγέτη που οδήγησε το Βόρειο Βιετνάμ στη νίκη κατά τον πόλεμο, και στην οδό Ντιέν Μπεν Φου, που φέρει το όνομα της περίφημης μάχης που τερμάτισε τη γαλλική αποικιοκρατία στην Ινδοκίνα, λίγο πριν την αμερικανική επέμβαση.

Βεβαίως, το 1975, όταν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν από το Βιετνάμ, η πόλη λεγόταν Σαϊγκόν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ