Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης

Το κοινοβούλιο συνεδριάζει με αντικείμενο τη διαφιλονικούμενη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χορήγησης αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές. Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές μοιάζει καταρχήν αγεφύρωτο.

Κόντρες και σήμερα στο Κίεβο, αυτή τη φορά στη Βουλή, η οποία καλείται να ψηφίσει νόμο περί αμνηστίας όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων του τελευταίου δεκαημέρου. Ο συντάκτης του νομοσχεδίου εκ μέρους της πλειοψηφίας, Ντμίτρι Σπένοφ, αναφέρει ότι «δεν προβλέπεται να απελευθερωθούν ορισμένοι κρατούμενοι, όπως οι ύποπτοι για συμμετοχή σε δολοφονίες, απαγωγές πολιτών, ύποπτοι για παρεμπόδιση της εργασίας των δημοσιογράφων και άλλα βαριά αδικήματα.

Ο νόμος, πάντως, θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόνο αφού οι διαδηλωτές εκκενώσουν όλα τα δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβει, ανοίξουν τους δρόμους που απέκλεισαν και αποσυναρμολογήσουν τα οδοφράγματα», εξηγεί ο Σπένοφ.

Η αντιπολίτευση, η οποία τελεί υπό μερική ευδιαθεσία μετά τη χθεσινή ακύρωση των κατασταλτικών νόμων αλλά και τις δηλώσεις στήριξής της από δυτικές πρωτεύουσες, δεν συμφωνεί με τους όρους του νομοσχεδίου. Ο εθνικιστής Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, τα «πρωτοπαλίκαρα» του οποίου είχαν τον πρώτο λόγο στις ταραχές, δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει ένας νόμος, «χωρίς οποιονδήποτε όρο».Αν και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η φράση «παρεμπόδιση στην εργασία των δημοσιογράφων»,αφορά κυρίως αστυνομικούς, οι οποίοι πρόκειται να τιμωρηθούν.

Η αντιπολίτευση επιδιώκει αλλαγή του Συντάγματος

Γενικά, στην αίθουσα της Βουλής επικρατεί αμοιβαία καχυποψία. Οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν εγγυήσεις από την αντιπολίτευση ότι όντως θα εφαρμοστεί η αποχώρηση των διαδηλωτών και θα υλοποιηθούν οι όροι της εκκαθάρισης της πρωτεύουσας.

Η ψήφιση του νόμου είναι καθαρά για κατανάλωση μεταξύ των διαδηλωτών, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης ασχολούνται με το επόμενο πλήγμα που επιδιώκουν κατά του αποδυναμωμένου πλέον προέδρου, με την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος, μια διαδικασία που σύμφωνα με τον έτερο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσενιούκ, μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.

Αν αυτός ο υπολογισμός υλοποιηθεί τότε η Ουκρανία θα αλλάζει για τρίτη φορά το Σύνταγμά της μέσα σε μια δεκαετία μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε «κουρελόχαρτο» που αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.

Πηγή: Deutsche Welle - Δημήτρης Λιάτσος, Μόσχα