Κλείσιμο

Ουκρανία: Παραιτήθηκαν ο πρωθυπουργός και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου έκανε δεκτή το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της προεδρίας και της αντιπολίτευσης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παραιτηθέν υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του ως μεταβατική εξουσία έως το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Οι παραιτήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του έρχονται στον απόηχο της απόσυρσης των αμφιλεγόμενων νόμων που περιόριζαν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Οι εν λόγω νόμοι πέρασαν χωρίς την καθιερωμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια επεισοδιακής συνεδρίασης της Βουλής στις 16 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, απαγορεύουν την τοποθέτηση αντίσκηνων σε δημόσιο χώρο, τη στιγμή που οι αντικυβερνητικοί έχουν στήσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία του Κιέβου, και ποινικοποιούν τη συκοφάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αμνήστευσης των αντικυβερνητικών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ