Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι στο σταθμό του Βόλγκογκραντ (upd - video)

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν λόγω βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία, σύμφωνα με τον έως τώρα επίσημο απολογισμό των ρωσικών Αρχών. Για έως 18 νεκρούς κάνει λόγο το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η επίθεση της Κυριακής έρχεται έξι εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι, που βρίσκεται μόλις 690 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλγκογκραντ.

Δράστης της επίθεσης είναι μία γυναίκα βομβίστρια, η οποία πυροδότησε το φονικό της φορτίο στην είσοδο του σταθμού, κοντά στο σημείο ελέγχου για μεταλλικά αντικείμενα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η γυναίκα εμποδίστηκε από το να εισέλθει στον κυρίως χώρο του σταθμού, όπου λόγω των εορτών βρίσκονταν συγκεντρωμένοι δεκάδες ταξιδιώτες, και κατ' αυτόν τον τρόπο απετράπησαν περισσότερες απώλειες.

In this photo taken on a cell phone, made available by Volgograd Mayor's Office, debris lies outside an entrance to Volgograd railway station, Sunday, Dec. 29, 2013. More then a dozen people were killed and scores were wounded Sunday by a suicide bomber at a railway station in southern Russia, officials said, heightening concern about terrorism ahead of February's Olympics in the Black Sea resort of Sochi. (AP Photo/Nikita Baryshev,Volgograd Mayor's Office Handout)


Η βομβίστρια αυτοκτονίας ήταν ζωσμένη με περίπου 10 κιλά εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών. Στο σημείο βρέθηκε και χειροβομβίδα που δεν εξερράγη και καταστράφηκε στη συνέχεια με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες
των πρακτορείων Interfax και ITAR-Tass, η δράστης ενδέχεται να προέρχεται από την ταραχώδη περιοχή του Νταγκεστάν, στην περιοχή του Καυκάσου.

Ο ιστότοπος lifenews.ru ισχυρίζεται πως η δράστης ονομάζεται Οκσάνα Ασλάνοβα και είναι πραγματική «μαύρη χήρα», έχοντας παντρευτεί δύο ισλαμιστές που έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μαχών έναντι των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο Καύκασο. Δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία που ισχυρίζεται ότι απεικονίζει το κομμένο κεφάλι της δράστη.

Αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς ανά τη Ρωσία διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών.



Το Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλιντγκραντ, βρίσκεται περίπου 690 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σότσι, όπου στις αρχές Φεβρουαρίου θα φιλοξενηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Βρίσκεται επίσης 650 χιλιόμετρα από την ταραχώδη περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.

Τρεις ημέρες πένθους κηρύχθηκαν στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βόλγα.

Εντολές να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η έννομη τάξη στο Βόλγκογκραντ έδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα ο κ. Πούτιν ζήτησε, εάν χρειαστεί, τη μεταγωγή των τραυματιών στη Μόσχα.



Υπενθυμίζεται πως το Βόλγκογκραντ βίωσε τρομοκρατική επίθεση μόλις τον Οκτώβριο, όταν γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το φονικό του φορτίο μέσα σε λεωφορείο, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 30.

Volgograd suicide bomber attack

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ