Ο Ερντογάν βάζει μπρος το βαθύ κράτος, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Κατηγορίες κατά του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως επιχειρεί να κυβερνήσει μέσω ενός σκιώδους «βαθέως κράτους» εξαπέλυσε την Πέμπτη η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ώρες μετά τον ευρύ ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η Άγκυρα.

«[Ο Ερντογάν] προσπαθεί να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν θα του αντιστέκεται καθόλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο [νέος υπουργός Εσωτερικών] Εφκάν Αλά έχει έναν ρόλο-κλειδί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Ερντογάν έχει ένα βαθύ κράτος, το [κυβερνών] Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει ένα βαθύ κράτος, και ο Αφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέως κράτος», συμπλήρωσε ο κ. Κιλιντζάρογλου.

Ο ανασχηματισμός της τουρκικής κυβέρνησης ήλθε οκτώ ημέρες μετά το ξέσπασμα πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκησαν έμμεσα ή άμεσα τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί απομακρύνθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν έχει απορρίψει την όλη έρευνα ως ένα σχέδιο σκιωδών κύκλων να πλήξουν την κυβέρνησή του και την Τουρκία.

Τουρκικές εφημερίδες σήμερα Πέμπτη κάνουν λόγο για δεύτερη έρευνα των εισαγγελέων, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.

Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει δηλώσεις που έκανε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την προχτεσινή του πτήση από το Πακιστάν προς την Τουρκία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τα τεκταινόμενα «επιχείρηση διαφθοράς», ο κ. Ερντογάν απαντά: «Πώς είναι δυνατόν; Είναι μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».

Ο κ. Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης διαφθοράς και φέρεται να έχει δωροδοκήσει πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα υπουργών, αλλά και υπουργοί.

«Ο Ζαράφ κάνει εξαγωγή χρυσού. Γνωρίζω ότι συμβάλει στην οικονομία της χώρας και ότι μετέχει σε δραστηριότητες φιλανθρωπίας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον ισχυρισμό περί εισόδου του Ζαράφ δυο φορές στη διάρκεια του 2013 στο γραφείο του πρώην υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη που περιλαμβάνεται στην εισαγγελική έρευνα ο Ερντογάν σχολίασε: «Πώς μπορεί να κατηγορηθεί κανείς επειδή εισήλθε κάπου με μια τσάντα και εξήλθε χωρίς αυτήν; Μπορεί η τσάντα να περιείχε βιβλία…»

Μερίδα του τουρκικού Τύπου αναφέρει σήμερα ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με 100 δισεκ. δολάρια και περίπου 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.

Η εφημερίδα «Ταράφ» μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της Αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ