Κάλεσμα στον Ερντογάν να παραιτηθεί απηύθυνε με ηχηρή παραίτηση ο Μπαϊρακτάρ

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητά στην «έξοδό» του, καθώς κάλεσε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Στο όνομα του καλού αυτού του έθνους και της χώρας, πιστεύω πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊρακτάρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο κ. Μπαϊρακτάρ, γίνεται ο τρίτος υπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν που παραιτείται την Τετάρτη, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σημειώνεται πως την παραίτησή του υπέβαλε και ο κυβερνητικός βουλευτής Ναΐμ Σαχίν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν απάντησε στο κάλεσμα Μπαϊρακτάρ, ωστόσο, σε δημόσια εμφάνισή του μετά τις παραιτήσεις, εμφανίστηκε ατάραχος, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη διαφθορά.

Οι τρεις υπουργοί έχουν εμπλακεί έμμεσα, μέσω των υιών τους, στο πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την τουρκική κυβέρνηση από την προηγούμενη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου.

Οι γιοι των κυρίων Τσαγλαγιάν και Γκιουλέρ είναι ανάμεσα στα 24 άτομα που έχουν έως τώρα συλληφθεί και προφυλακιστεί, όντας αντιμέτωπα με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Αντίθετα, ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος είχε κρατηθεί προσωρινά, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Το σκάνδαλο αφορά σχέδια αστικών δημοσίων έργων και την ανάθεση των οικοδομικών αδειών.


Η «έξοδος» Μπαϊρακτάρ έρχεται ενόψει ανασχηματισμού που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο κ. Ερντογάν έχει καταγγείλει το όλο σκάνδαλο ως απόπειρα ξένων κύκλων να αποδυναμώσουν την κυβέρνησή του και να παρεμποδίσουν την ακμή της Τουρκίας, ενόψει δημοτικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 18 μηνών.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ