Βασιλική χάρη για τον Άλαν Τούρινγκ, 60 χρόνια μετά το θάνατό του

Βασιλική χάρη μετά θάνατον παραχώρησε την Τρίτη η Βρετανία στον θρυλικό πιονέρο της αποκωδικοποίησης και των υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ, περισσότερα από 60 χρόνια μετά την καταδίκη του για ομοφυλοφιλία.

Ο Τούρινγκ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αποκωδικοποιητές που εργάστηκαν στο Μπλέτσλει Πάρκ, μία από τις «καρδιές» της συμμαχικής αντικατασκοπίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έργο του ήταν καθοριστικής σημασίας στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που στέλνονταν μέσω της μηχανής Enigma, που χρησιμοποιούσε το γερμανικό Ναυτικό.

Ήταν ένας από τους πιονιέρους της ιδέας των υπολογιστών, και εφηύρε το αποκαλούμενο «Τεστ Τούρινγκ», που χρησιμοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μία μηχανή διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα του έργου του, το 1952 καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, τότε αξιόποινο αδίκημα στη Βρετανία.

Για το «έγκλημά» του τιμωρήθηκε με χημικό ευνουχισμό.

Ο σπουδαίος μαθηματικός και οραματιστής πέθανε μόλις δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών, λόγω δηλητηρίασης από κυάνιο. Η επίσημη έρευνα απέδωσε το θάνατό του σε αυτοκτονία, ωστόσο, πολλοί βιογράφοι και μελετητές του έργου του έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ