KOΣΜΟΣ


Ορκίσθηκε η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία

Η νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος έχει συνολικά δεκαέξι μέλη, κατά δύο λιγότερα απ' ότι η προηγούμενη.

 
Την ανανέωση για τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής εκ νέου τον 53χρονο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, σηματοδοτεί από σήμερα για την Αυστρία, η ορκωμοσία της, το μεσημέρι, ενώπιον του προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ, δυόμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Της σημερινής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις εννέα εβδομάδων ανάμεσα στα δύο κόμματα για ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη, στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είναι ο ενδέκατος στη σειρά καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Λογικό και σωστό, στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος και προς το συμφέρον της χώρας, χαρακτήρισε, ορκίζοντας τα μέλη του, το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, ο οποίος διακρίνει, όπως τόνισε, μια σειρά πολύτιμων και σημαντικών στόχων στην προγραμματική τους συμφωνία.

Μετά την ορκωμοσία στο προεδρικό μέγαρο στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης, στην οποία αντικαγκελάριος παραμένει ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ που συγχρόνως, αντί του υπουργείου Εξωτερικών έως τώρα, αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, διαδεχόμενος τη –γνωστή για την αυστηρή στάση και τις επιφυλάξεις της απέναντι στην Ελλάδα– Μαρία Φέκτερ, η οποία θα είναι μόνον βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος.

Η νέα κυβέρνηση έχει συνολικά δεκαέξι μέλη (ένδεκα άνδρες και πέντε γυναίκες), κατά δύο λιγότερα απ' ό,τι η προηγούμενη και σε αυτή οι κυβερνητικές θέσεις έχουν κατανεμηθεί ισάριθμα ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία διαθέτουν από επτά υπουργεία και από ένα υφυπουργείο.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα κυβέρνηση παραμένουν στις θέσεις τους –εκτός του καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν– ο υπουργός Άμυνας Γκέραλντ Κλουγκ, η υπουργός Υποδομών Ντόρις Μπούρες, ο υπουργός Υγείας΄Άλοϊς Στέγκερ, ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρούντολφ Χούντσντορφερ και η υπουργός Γυναικών Γκαμπριέλε Χάινις-Χόζεκ.

Τις έως τώρα αρμοδιότητες της κ. Χάινις-Χόζεκ για τη Δημόσια Διοίκηση αναλαμβάνει, στο νέο υπουργείο Καγκελαρίας, ο αναβαθμισμένος πλέον, μέχρι τώρα υφυπουργός, Γιόζεφ Οστερμάγιερ στον οποίο θα υπάγονται επίσης ο Πολιτισμός και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ επίσης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προέρχεται και η νέα υφυπουργός Οικονομικών, Σόνια Στρεσλ.

Από πλευράς Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του Μίχαλ Σπίντελεγκερ θα είναι αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και συγχρόνως υπουργός Οικονομικών, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών τον διαδέχεται ο έως τώρα υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος με τα 27 χρόνια της ηλικίας του είναι όχι μόνον το νεαρότερο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης αλλά και ο νεαρότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη.

Στις θέσεις τους, από πλευράς Λαϊκού Κόμματος, παραμένουν η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και ο υπουργός Οικονομίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, που αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο καταργείται, ενώ νέα είναι η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Σοφί Καρμάσιν (επικεφαλής έως τώρα μιας από τις γνωστότερες αυστριακές εταιρείες δημοσκοπήσεων).

Επίσης νέοι στην κυβέρνηση από το Λαϊκό Κόμμα, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ (δικηγόρος και έως τώρα συνήγορος αμφιλεγόμενων προσώπων, εμπλεκόμενων σε οικονομικά σκάνδαλα), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αντρέ Ρούπρεχτερ καθώς και υφυπουργός Οικονομικών Γιόχεν Ντάνιγκερ, έως τώρα διευθυντής του γραφείου του Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Αντιδρώντας στην κατάργηση του υπουργείου Επιστημών, σαράντα και πλέον χρόνια από την καθιέρωσή του, εκατοντάδες φοιτητές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά από το προεδρικό μέγαρο την ώρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης, ζητώντας από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ να μην αποδεχθεί αυτή την απόφαση της νέας κυβέρνησης.

Ήδη κατά την ανακοίνωση της προγραμματικής συμφωνίας και της κατανομής των υπουργείων, ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρόεδρος Φίσερ, ο οποίος είχε διατελέσει ο ίδιος υπουργός Επιστημών στο διάστημα 1983-1987, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απόφαση κατάργησης του υπουργείου.

Το υπουργείο Επιστημών είχε ιδρύσει για πρώτη φορά στην Αυστρία, το 1970 στην πρώτη του αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο ιστορικός Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Μπρούνο Κράισκι, δρομολογώντας την πλήρη δωρεάν Παιδεία στη χώρα, με την εμβληματική τότε υπουργό του, Χέρτα Φίρνμπεργκ, που παρέμεινε επικεφαλής του υπουργείου σε όλη τη διάρκεια της αυτοδύναμης διακυβέρνησης της χώρας από τον Κράισκι, δηλαδή από το 1970 έως το 1983. 
Λιβύη: Διάσωση 290 μεταναστών ανοικτά των ανατολικών ακτών της Τρίπολης
Η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε σήμερα 290 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτές βάρκες σε δύο επιχειρήσεις...
24.05.2019, 07:03
Ιράν: Nα εφαρμόσει άμεσα τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά η Γερμανία
Το Ιράν αξίωσε χθες Πέμπτη το Βερολίνο να εφαρμόσει άμεσα τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα...
24.05.2019, 05:58
ΗΠΑ: Στους επτά οι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Τρεις θάνατοι και αρκετοί τραυματισμοί καταγράφηκαν μέσα στην και γύρω από την Γκόλντεν Σίτι του Μιζούρι...
24.05.2019, 04:41
ΗΠΑ: 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του...
24.05.2019, 02:24
Αίγυπτος: Αποφυλακίζεται μετά από 2,5 χρόνια δημοσιογράφος του Al Jazeera
Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου...
24.05.2019, 02:00
Ολλανδία-ευρωεκλογές exit polls: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος
Σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην πρώτη θέση...
24.05.2019, 00:20
To viral βίντεο με το κατηγορητήριο YouTuber κατά του κόμματος της Μέρκελ
Το viral βίντεο διάρκειας 55 λεπτών που ανάρτησε στο Διαδίκτυο ο χρήστης Rezo το Σάββατο έχει τίτλο "Η...
23.05.2019, 21:19
Έρευνα για δολοφονία σε οίκο ευγηρίας με βασική ύποπτη μια γυναίκα 102 ετών
Το περασμένο Σάββατο, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μια υπάλληλος του γηροκομείου, στο Σεζί-σιρ-Μαρν, στα...
23.05.2019, 20:15
Βραζιλία: «Καλλιστεία» υιοθεσίας ορφανών παιδιών προκαλούν σάλο
Περίπου 18 ορφανά παιδιά υποχρεώθηκαν να περπατήσουν σε πασαρέλα σε εμοπρικό κέντρο στο Μάτο Γκρόσο της...
23.05.2019, 19:55
Εισαγγελική δίωξη κατά της επικεφαλής του CHP για προσβολή του Ερντογάν
Ο έκπτωτος δήμαρχος Ιμάμογλου έμεινε μόλις τρεις εβδομάδες στον δημαρχιακό θώκο, καθώς τα αποτελέσματα των...
23.05.2019, 19:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.