Επίσημο «ναι» από τα μέλη του SPD για συμμετοχή σε κυβέρνηση συμμαχίας

Τη συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ ενέκριναν τα μέλη της παράταξης, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της τρίτης θητείας της κ. Μέρκελ στον θώκο της καγκελαρίας.

Στο εσωκομματικό δημοψήφισμα έλαβε μέρος πάνω από το 70% των περίπου 474.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών.

Το επίσημο πλέον «ναι» του SPD ανοίγει το δρόμο για την ανακοίνωση της στελέχωσης της νέας κυβέρνησης, με τα περισσότερα ονόματα που θα σχηματίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να βρίσκονται ήδη στα πρωτοσέλιδα γερμανικών μέσων.

Bild, Der Spiegel, Rheinische Post και Focus Online αναφέρουν από χθες το βράδυ ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αναλάβει το «υπερυπουργείο» Οικονομίας και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ΚΟ του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας θα διατηρήσει ο χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ. Η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν (CDU) αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πάει στο SPD και τη γενική γραμματέα του Αντρέα Νάλες, ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι ανακατατάξεις στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, μετά την απόφαση του υπουργού Καγκελαρίας Ρόναλντ Προφάλα να εγκαταλείψει την πολιτική.

Αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση του Προφάλα που ήταν ο πιο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ και αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του 2009. Ο ίδιος επικαλείται προσωπικούς λόγους και οι πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται στην ιδιωτική οικονομία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Deutsche Welle