Τουλάχιστον 91 αρχηγοί κρατών τιμούν τον Νέλσον Μαντέλα

Τουλάχιστον 91 νυν και 10 πρώην αρχηγοί κρατών πρόκειται να μεταβούν στη Νότιο Αφρική κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώτο μαύρο πρόεδρο της χώρας και αλύγιστο μαχητή κατά του Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για διεθνείς σχέσεις, Κλέισον Μονιέλα.

Ο Μάντέλα έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 95 ετών.

Η επιμνημόσυνη δέηση είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη, και θα τελεστεί στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Παρά ταύτα, υπάρχουν ανησυχίες πως οι 90.000 θέσεις του γηπέδου δεν θα είναι αρκετές, δεδομένου ότι αναμένεται κοσμοσυρροή για το «αντίο» προς το μεγάλο ηγέτη.

Παρών στη δέηση θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Πέραν του κ. Ομπάμα, στη Νότια Αφρική να βρεθούν η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Το Παλάτι Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια στην κηδεία του Μαντέλα. Αντίθετα, απών θα είναι ο Δαλάι Λάμα, στον οποίο οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν αρνηθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση βίζας.

Η κηδεία του «Μαντίμπα» θα λάβει χώρα την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ