Σομαλία: «Γκρεμίστηκε» η κυβέρνηση μετά από μόλις 14 μήνες θητείας

Την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Σομαλίας, έπειτα από θητεία μόλις 14 μηνών, ψήφισε τη Δευτέρα η Βουλή της αφρικανικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αμπντί Φαρά Σιρντόν και η δεκαμελής κυβέρνησή του υπέστησαν συντριπτική ήττα συντριπτικά σε ψήφο εμπιστοσύνης που διενεργήθηκε στη Βουλή, με 184 ψήφους δυσπιστίας έναντι μόλις 65 ψήφων υπέρ της κυβέρνησης.

Η πολιτική ήττα του κ. Σιρντόν έρχεται στον απόηχο της σύγκρουσής του με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Σεικ Μοχάμουντ. Αφορμή της σύγκρουσης ήταν η απόπειρα του πρωθυπουργού να απομακρύνει από το υπουργικό συμβούλιο ορισμένους προεδρικούς συμμάχους. Τα βαθύτερα αίτια της διαμάχης μεταξύ των δύο ανδρών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της σομαλικής Βουλής, ο κ. Σιρντόν θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο έως ότου ο πρόεδρος ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Ο κ. Μοχάμουντ ανέλαβε την προεδρία της Σομαλίας το 2012, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο μίας διεθνούς προσπάθειας να επέλθει κυβερνητική σταθερότητα στη διαιρεμένη χώρα. Πολλές περιοχές της Σομαλίας ελέγχονται ακόμα από την ισλαμική οργάνωση αλ-Σαχάαμπ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ