Ισπανία: Έως 600.000 πρόστιμο για διαδηλωτές προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Νέες αυστηρές κυρώσεις για διαδηλωτές που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που δεν έχουν λάβει άδεια, με πρόστιμα που μπορούν να ανέλθουν έως και στα 600.000 ευρώ, υιοθέτησε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση της Ισπανίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Βάσει του εν λόγω νομοσχεδίου, τα αδικήματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τα πολύ σοβαρά, που τιμωρούνται με πρόστιμα από 30.001 ως 600.000 ευρώ, τα σοβαρά (1.001 ως 30.000 ευρώ) και τα μη σοβαρά (100 ως 1.000 ευρώ).

Μεταξύ άλλων, διαδηλωτές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους κατά τη διάρκεια πορειών ή χρησιμοποιούν «προσβλητικά» συνθήματα κατά της Ισπανίας ή των ημιαυτόνομων περιοχών θα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ.

Η ίδια χρηματική ποινή προβλέπεται για άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ σε δημόσιους χώρους και προκαλούν ταραχές.

Στα σοβαρά αδικήματα περιλαμβάνονται επίσης η πυρπόληση απορριμμάτων, η παρεμπόδιση των Αρχών να επιτελέσουν το έργο τους και η άρνηση κάποιου να δώσει τα στοιχεία του στην Αστυνομία.

Στα μη σοβαρά αδικήματα περιλαμβάνονται οι προσβολές προς τους αστυνομικούς καθώς και η διάδοση εικόνων που ενδέχεται να βλάψουν την τιμή ή την ασφάλειά τους.

«Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην «ρύθμιση και την προστασία των δημόσιων ελευθεριών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να «ενισχυθεί η διασφάλιση των ελευθεριών των πολιτών και η δημόσια ασφάλεια», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, μετά το υπουργικό συμβούλιο όπου υιοθετήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπεται να τιμωρούνται «με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι συμπεριφορές που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο προκάλεσε την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αντόνιο Ερνάντο του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να «παραλύσει» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές δαπανών που προωθεί η Μαδρίτη γα τελευταία χρόνια.

Η Έλενα Βαλενσιάνο, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημείωσε από την πλευρά της ότι «το σημαντικό είναι η βάση του νόμου αυτού. Ενός νόμου που θέλει να εξαλείψει το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Γερμανικό Πρακτορείο/Reuters