Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία

Σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού στη Γερμανία κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι Χριστιανοδημοκράτες (CSU) της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, διάρκειας 17 ωρών, που ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, και δύο μήνες αφότου οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές «αδελφοί» τους επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, μένοντας ωστόσο λίγες έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Τονίζεται ότι η Τετάρτη ήταν η διορία την οποία είχε δώσει η κ. Μέρκελ για την εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων στη Γερμανία.

Η συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως εντός της ημέρας.

Άγνωστη παραμένει ακόμα η στελέχωση της νέας κυβέρνησης και, κρίσιμα, ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Παραδοσιακά, ο μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία αναλαμβάνει είτε το ΥΠΟΙΚ, είτε το υπουργείο Εξωτερικών, είτε και τα δύο.

Σημειώνεται ωστόσο πως η συμφωνία μεταξύ του CSU και του SPD θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 474.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, που αναμένεται να ψηφίσουν τον Δεκέμβριο. Συνεπώς, η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης δεν αναμένεται να λάβει χώρα πριν τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία ικανοποιεί το κύριο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου ωρομισθίου ύψους 8,5 ευρώ σε ολόκληρη τη Γερμανία, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται η επιβολή νέων φόρων, θέση την οποία είχαν υιοθετήσει οι Χριστιανοδημοκράτες.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση σύνταξης στα 63 μετά από 45 χρονιά εργασίας, και η αύξηση της σύνταξης στις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί από το 1992.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ