«Έφυγε» ο Γλαύκος Κληρίδης (video)

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπως ανακοίνωσε ο προσωπικός του ιατρός, Ιωσήφ Κάσιος.

Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη ήλθε ανήμερα της 30ής επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που έλαβε χώρα στις 15 Νοεμβρίου του 1983.

Ο Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν από το βράδυ της Τετάρτης στην κλινική «Ευαγγελίστρια» της Λευκωσίας, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια.

Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη.

Ένα πρόσωπο που έχει σφραγίσει με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, αφού ήταν μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του 1959 στο Λονδίνο, από τις οποίες προέκυψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό.

Στις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι που εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (14 Φεβρουαρίου 1993) και επανεξελέγη Πρόεδρος στις 15 Φεβρουαρίου 1998.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ