Κλείσιμο

Κέρι προς Ευρωπαίους: Άλλο παρακολουθήσεις, άλλο συμφωνίες

Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μην επιτρέψουν η αντιπαράθεσή τους με την Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις να εμποδίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η διαπραγμάτευση αυτή "είναι πραγματικά ένα ξεχωριστό ζήτημα", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τη Βαρσοβία όπου βρισκόταν. "Αφορά την απασχόληση, την οικονομία, τον ανταγωνισμό σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και, ορισμένες φορές, τους συζητήσιμους κανόνες ανταγωνισμού", είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό "δεν θα έπρεπε να συγχέεται με τα ζητήματα που μπορεί να τεθούν όσον αφορά τις δραστηριότητες της NSA", της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Κέρι υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία "μιας από τις πιο ισχυρές οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη".

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις
ο Κέρι είπε ότι "θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, ως εταίροι, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και προσπαθούμε όλοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας". Θα πρέπει "να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των συμπολιτών μας και, προφανώς, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής όλων των πολιτών", πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Ο Κέρι συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον υπουργό Άμυνας Τόμας Ζίμονιακ με τον οποίο επισκέφθηκε την αεροπορική βάση του Λασκ όπου Πολωνοί και Αμερικανοί πιλότοι εκπαιδεύονται μαζί από τον Νοέμβριο του 2012.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 33,6 δισ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. "Η Πολωνία δείχνει κατ' αυτόν τον τρόπο ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα και στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ", είπε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός αναχώρησε αργά το απόγευμα για το Τελ Αβίβ, συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι "προσκάλεσε" τον Βρετανό πρέσβη στο Βερολίνο Σάιμον Μακντόναλντ να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ένα δημοσίευμα κατά το οποίο η Βρετανία λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κατασκοπείας στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό εγκατεστημένο στην ταράτσα της βρετανικής πρεσβείας για να υποκλέπτει επικοινωνίες.
Πηγή: skai.gr