Μπαν: Έγκλημα πολέμου τα χημικά στη Δαμασκό – Γαλλία: Λίγες αμφιβολίες για ένοχο

Ως «έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, τη χημική επίθεση που έλαβε χώρα στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει τις απαραίτητες «συνέπειες» σε περίπτωση που το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν συμμορφωθεί με το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο χημικού αφοπλισμού της Συρίας.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο κ. Μπαν σημείωσε πως οι ερευνητές του ΟΗΕ «έχουν πλέον επιβεβαιώσει, αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα», πως χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

«Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου. Πιστεύω πως όλοι θα καταδικάσουν μαζί μου αυτό το απεχθές έγκλημα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Νωρίτερα, είχε περιγράψει στα 15 μέλη του Συμβουλίου πώς οι ιατροί στην Δαμασκό είχαν φροντίσει θύματα δεν έφεραν φανερά τραύματα, και πώς οι καιρικές συνθήκές το πρωί της 21ης Αυγούστου συνέβαλαν στη «μεγιστοποίηση» της «επίδρασης» των όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση περιέχει στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, αλλά και τη χρήση πυραύλων εδάφους-εδάφους για την παράδοσή του στους στόχους.

Η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για την επίθεση, με τη Γαλλία ωστόσο να σχολιάζει πως η έκθεση αφήνει «λιγοστές αμφιβολίες» για το ότι το καθεστώς φέρει την ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν ένα αυστηρό ψήφισμα που θα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Δαμασκό σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο, δίχως όμως να υπάρχουν ενδείξεις πως το ψήφισμα θα προβλέπει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ