Κλείσιμο

Συμφωνία με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας – χάσμα για επέμβαση;

Σε συμφωνία για το σχέδιο χημικού αφοπλισμού της Συρίας κατέληξαν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας επαφών μεταξύ των δύο χωρών στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το σχέδιο θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση εντός επτά ημερών «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου.

Παράλληλα, η Συρία οφείλει αποκαλύψει τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα χημικά της όπλα στον Οργανισμό για την Αποτροπή των Χημικών Όπλων.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, οι ελεγκτές θα πρέπει να βρίσκονται «στο έδαφος» της Συρίας έως τον Νοέμβριο, με στόχο των αφοπλισμό έως τα μέσα του 2014.

Στόχος του σχεδίου είναι η «καταστροφή» του χημικού οπλισμού που διαθέτει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων μεταφοράς των εν λόγω όπλων εκτός των συνόρων της Συρίας.

Διαφωνία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης;

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο κ. Κέρι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δαμασκού στους όρου του προγράμματος οι συνέπειες θα πηγάζον από το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά «απειλές κατά της ειρήνης, παραβάσεις της ειρήνης και πράξεις επίθεσης».

Το εν λόγω Κεφάλαιο, μέσω των Άρθρων 41 και 42 προβλέπει τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής και μη στρατιωτικής δράσης με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης.

Ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του σημείωσε πως η συμφωνία ου Σαββάτου αποτρέπει την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης.

Απαντώντας, ο κ. Κέρι υπογράμμισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αναπόφευκτα η οδός που θα χρησιμοποιηθεί για την ειρηνική επίλυση της συριακή κρίσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ