Κλείσιμο

Ομπάμα: Η πρόταση της Ρωσίας μπορεί να άρει τη χρήση βίας - Παγώνει η ψηφοφορία στο Κογκρέσο

 Την οδό της διπλωματικής λύσης στο θέμα της Συρίας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ακολουθήσει -προς το παρόν- ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

Επισήμανε πως η Αμερική δε μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη θηριωδία Άσαντ, ωστόσο όπως είπε «έχει βαθιά ριζωμένη την προτίμηση στις ειρηνικές λύσεις».

Τόνισε οτι η πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να άρει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας για το λόγο αυτό όπως τονισε θα την εξετάσει προσεκτικά.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», σημειωσε, υπογραμμίζοντας πως «κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του.

«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

 Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακομη οτι ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία σχετικά με τη δράση στη Συρία για να ακολουθηθεί η διπλωματική λύση.

Ανεφερε οτι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας σημειώνοντας ότι η όποια επέμβαση θα είναι στοχευμένη, σε περίπτωση που οι διπλωματικές συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν.

Σημείωσε, ότι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς του σύρου προέδρου έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 Τονισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι για αυτές ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», δήλωσε ο Ομπάμα.

Αύριο, Πέμπτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε μία πιθανή ψηφοφορία στο Κογκρέσο ο Ομπάμα θα κατέστρεφε την πολιτική σταδιοδρομία του, καθώς ότι – σύμφωνα με τα ως τώρα δεδοδμένα – μόλις 26 μέλη του Κογκρέσου είναι υπέρ της επιχείρησης, 246 κατά και 161 αμφιταλαντεύονται, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας/Γεωπολιτικής, Πρόεδρο Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πρότασή του, του προσέφερε υπηρεσία.
Πηγή: skai.gr