Κάλεσμα για ειρηνική λύση στη Συρία από πάπα προς G20 – Ιράν: Πρόσχημα τα χημικά

Το ακανθώδες ζήτημα της Συρίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του G20 που ξεκινά την Πέμπτή στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με τον πάπα Φραγκίσκο να απευθύνει κάλεσμα για την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης και το Ιράν να σημειώνει πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη χρήση χημικών όπλων ως «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση στη διαιρεμένη χώρα.

Σε επιστολή που απέστειλε στον οικοδεσπότη της συνόδου του G20 Βλαντιμίρ Πούτιν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «αφήσουν την ανώφελη επιδίωξη στρατιωτικής λύσης» στη Συρία.

«Αντ’ αυτού, ας υπάρξει μία νέα δέσμευση για την επιδίωξη μίας ειρηνικής λύσης, με θάρρος και αποφασιστικότητα, μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, που θα στηρίζεται ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε στην επιστολή του ο ποντίφικας.

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο πάπας επικοινώνησε και με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάτι που διαψεύστηκε ωστόσο από το Βατικανό.

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως «πρόσχημα» για επέμβαση στη Συρία, ισχυριζόμενες πως ενδιαφέρονται για «ανθρωπιστικούς λόγους», εξέφρασε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, προειδοποιώντας για ένα νέο Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λάθος για τη Συρία, και είναι βέβαιο πως θα υποφέρουν [...] όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χαμενέι, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο των Ειδικών που επιβλέπει το έργο του.

Τα σχόλια του κ. Χαμενέι ήλθαν στον απόηχο δηλώσεων του Γάσεμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, της επίλεκτης μονάδας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος αποσαφήνισε πως το Ιράν θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» τη Συρία απέναντι σε ενδεχόμενο συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ κατά της Δαμασκού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ