Ο Πάπας καλεί τα μέλη της G20 να εγκαταλείψουν την στρατιωτική λύση

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί σε επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα μέλη της G20 που συναντώνται στην Αγία Πετρούπολη "να μην μείνουν αδρανή" στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης και "να εγκαταλείψουν την μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης" στην Συρία, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Σε επιστολή που απευθύνει στον Πούτιν, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής της G20, ο Πάπας αναφέρεται στις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και καταδικάζει τις "ανώφελες σφαγές" στην Μέση Ανατολή, απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένοπλη λύση στην Συρία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.
"Απευθύνω έκκληση από τα βάθη της καρδιάς στους ηγέτες που είναι παρόντες, σε καθέναν από αυτούς, να βοηθήσουν στην εξεύρεση δρόμων για να ξεπεραστούν οι αντικρουόμενες θέσεις, όπως και να εγκαταλείψουν την μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης", αναφέρει ο Ποντίφικας στην επιστολή του.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού σε απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

"Αντ'αυτού ας υπάρξει μια ανανεωμένη δέσμευση για να αναζητηθεί, με θάρρος και αποφασιστικότητα, μια ειρηνική λύση μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, η οποία θα υποστηριχθεί ομόφωνα από την διεθνή κοινότητα", σημειώνει στην επιστολή του.

Τα "μονομερή συμφέροντα" επικράτησαν και εμπόδισαν την αναζήτηση μιας λύσης στην συριακή σύγκρουση, η οποία "θα είχε εμποδίσει την ανάλγητη σφαγή που εκτυλίσσεται τώρα", προσθέτει ο Ποντίφικας, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή έχει "δοκιμαστεί πικρά από την διαμάχη" και χρειάζεται ειρήνη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εξάλλου καλέσει τους περίπου 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς ανά τον κόσμο το Σάββατο σε μια ημέρα προσευχής και νηστείας για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης.

Σε αυτήν την ημέρα προσευχής έχει καλέσει επίσης να μετάσχουν οι πιστοί όλων των θρησκειών.
Πηγή: skai.gr