Κυριαρχεί η Συρία στη G20 - Δεν προβλέπεται κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα και Πούτιν

Το ζήτημα της Συρίας επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 (G20) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Kατά την έναρξη της Συνόδου ο αμερικανός πρόεδρος είχε εγκάρδια χειραψία με το ρώσο ομόλογό του, ωστόσο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν βλέπει κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν. Τόνισε ότι πιθανώς να υπάρξει σύντομο τετ-α- τετ των δυο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Αντίθετοι σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης (στη Συρία), πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρομπάι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μπαρόζο βρισκόταν στο πλευρό του Ρομπέι όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο».

Πάντως, ο Ρομπέι ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα είναι «στο πλαίσιο των όσων είπα», κατέληξε ο ίδιος.

ΗΠΑ – Ιαπωνία συμμαχία για τα χημικά

Στον αντίποδα, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμμερίζονται την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία ήταν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί.

Ο Ομπάμα και ο Άμπε συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον συριακών στόχων.

"Προσβλέπω στη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και ... την κοινή παραδοχή μας πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν αποτελεί μόνο μια τραγωδία αλλά και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί", δήλωσε ο Ομπάμα προς δημοσιογράφους.

Ο Άμπε, ο οποίος έχει αποφύγει να μιλήσει δημόσια για τη στάση της Ιαπωνίας όσον αφορά την πίεση που ασκεί ο Ομπάμα για στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε πως θέλει να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Συρία.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, την Τετάρτη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε οποιαδήποτε δράση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ ως «απροσχημάτιστη επίθεση».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ