Συρία: Σενάρια για στρατιωτική επέμβαση - Ελάχιστες αμφιβολίες Ομπάμα για τα χημικά

Φουντώνουν τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία μετά τα χημικά όπλα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Δαμασκός κατά άμαχων πολιτών.

Η Ουάσινγκτον έχει πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον αμάχων την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

"Με βάση τις πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, για τα συμπτώματα αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, αλλά και με βάση μαρτυρίες και άλλα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και από διεθνείς εταίρους, υπάρχουν ελάχιστες πλέον αμφιβολίες ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων κατά την επίθεση αυτή", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Συνεχίζουμε την αξιολόγηση των γεγονότων ώστε ο πρόεδρος να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση για το πώς θα απαντήσει σ' αυτήν την χωρίς διάκριση χρήση χημικών όπλων", πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Την ετοιμότητα του Πενταγώνου για κάθε ενδεχόμενο εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Η συριακή τηλεόραση αναφέρει ότι τελικά θα επιτραπεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να μεταβούν στην περιοχή όπου καταγγέλθηκε η επίθεση με χημικά.

«Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία που καταγγέλλει η αντιπολίτευση είναι γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες» δήλωσε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διερευνούν αν τέτοια όπλα όντως χρησιμοποιήθηκαν, αλλά υπογράμμισε ότι αν οι πληροφορίες επαληθευτούν θα «απαιτηθεί η προσοχή της Αμερικής». Ο αμερικανός πρόεδρος είχε το Σάββατο επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα.

Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία, αν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιλέξει να υλοποιήσει οποιαδήποτε απ' αυτές, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την "κόκκινη γραμμή" στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε "σοβαρές συνέπειες", ενώ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, είπε πως η συριακή κυβέρνηση γνωστοποίησε στην Τεχεράνη πως θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν περιοχές που φέρεται ότι επλήγησαν από χημικά όπλα.

Την Τρίτη συνέρχεται
εκτάκτως για το θέμα των χημικών, ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε την Κυριακή τη διεθνή κοινότητα "να απαλλαγεί" από τα χημικά όπλα της Συρίας.

Όλα οδηγούν στη σκέψη ότι η Δαμασκός ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, εκτιμά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ.

«Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και σχεδιάζεται άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του.

Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ενίσχυε την Αλ Κάιντα τονίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο γερμανός καθηγητής Γκίντερ Μάιερ, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για τον Αραβικό Κόσμο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ