Κλείσιμο

Αίγυπτος: Σε δίκη ο ΕλΜπαραντέι επειδή παραιτήθηκε

Σε δίκη θα προσαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, στην Αίγυπτο, μετά την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου, λόγω της αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η προσφυγή εναντίον του έγινε από τον επικεφαλής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι ο ΕλΜπαραντέι είχε διοριστεί αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και όφειλε ως εκ τούτου να δώσει την παραίτησή του σε αυτήν.

«Γελοίες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο Χαλέντ Νταγούντ, πρώην εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, ένας από τους ιδρυτές του οποίου ήταν ο ΕλΜπαραντέι.

Ο ΕλΜπαραντέι έφυγε από το Κάιρο για την Βιέννη την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η υπηρεσία θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μπαντίε ετέθη σήμερα υπό προληπτική κράτηση για ένα 15ήμερο για «παρακίνηση σε δολοφονία» διαδηλωτών οι οποίοι τάσσονταν εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι –ο οποίος προέρχεται από την Αδελφότητα–, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Μπαντίε, ο οποίος φυγοδικούσε από τις 3 Ιουλίου, οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι, συνελήφθη στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο Κάιρο κι η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στη δικάσιμο αναμένεται να προσαχθεί μαζί με δύο υπαρχηγούς του, οι οποίοι επίσης κρατούνται.
Πηγή: skai.gr