Αλβανία: Βίαια επεισόδια κατά κληρικών και πιστών στην Πρεμετή – Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Πρεμετή, της Αλβανίας, στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας η βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, η παρεμπόδιση πιστών να μπουν στο ναό και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού» .

Η ελληνική Πρεσβεία και οι ελληνικές Προξενικές Αρχές έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθούν το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξέφρασε την ελπίδα «οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης».

«Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι το 1997 η Ορθόδοξη εκκλησία μετά από πολλά εμπόδια και επεισόδια εθνικιστικού χαρακτήρα, κατάφερε να επαναλειτουργήσει τον παλιό της ναό.

Σήμερα, οι προαναφερόμενες ιδιωτικές και δημόσιες αρχές, επικαλούμενες απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, χρησιμοποίησαν τη βία για την εκ νέου μεταβολή του ναού σε πολιτιστικό μέγαρο. Βία ασκήθηκε όχι μόνο κατά των πιστών που βρισκόταν εντός του ναού και των προσερχόμενων σ’ αυτόν, αλλά και κατά των ιερέων της ορθόδοξης ενορίας της Πρεμετής, που επιδίωκαν να εμποδίσουν τη βία.

Όσον αφορά τα δικαιώματά της επί του κτιρίου του συγκεκριμένου ιερού ναού, η ορθόδοξη εκκλησία επικαλείται ειδικό νόμο με τον οποίο «η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου η προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο - ΑΜΠΕ