Γκρούεφσκι: Δεν συμφωνούμε με λύση που θίγει τον «μακεδονικό» λαό

Τις γνωστές θέσεις του κόμματος του για το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης της χώρας για το θέμα αυτό.

«Η θέση μας είναι ότι θέλουμε την επίλυση του προβλήματος αυτού και κάτι τέτοιο αναφέρεται στο πρόγραμμα του κόμματος μας. Το VMRO-DPMNE δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε συνταγματικές τροποποιήσεις και σε αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος. Δεν συμφωνεί με λύση που μπορεί να θίξει την ταυτότητα του «μακεδονικού» λαού, της γλώσσας και του έθνους. Τέλος, οποιαδήποτε λύση θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, όμως, όπως είπε, δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά.

«Το βασικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι πως εμείς και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου στο ζήτημα της ονομασίας», πρόσθεσε.

Ο Oλάντ προσφέρεται να συμβάλει στην επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων 

Στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε σήμερα από τη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, να προσφέρει τις υπηρεσίες της χώρας του στην επίλυση του χρόνιου ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Προτάσσοντας την «ποιότητα των σχέσεων» της Γαλλίας με την Ελλάδα, ο κ. Ολάντ επισήμανε πως η Γαλλία είναι «διαθέσιμη να επιδιώξει μία λύση».

«Το θέμα της ονομασίας παρεμποδίζει επί του παρόντος την όλη διαδικασία και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σλοβένο ο ομόλογό του Μπόρουτ Παχόρ.

Ο Ολάντ υπενθύμισε «τη δέσμευση της Γαλλίας για την διεύρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής». «Εμείς μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις βαλκανικές χώρες», επεσήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ