Κλείσιμο

Μεξικό: Αιματηρές επιθέσεις με τουλάχιστον 22 νεκρούς

Επιθέσεις ενόπλων κατά αστυνομικών σημειώθηκαν σε έξι πόλεις της πολιτείας Μιτσοακάν του δυτικού Μεξικού προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει μεταξύ των νεκρών δύο μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας και 20 εγκληματίες, ενώ σε 15 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον Μάιο η μεξικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να διατηρήσει χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή την πολιτεία, η οποία μαστίζεται από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, μέχρι να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ είχε διοργανώσει τότε συνάντηση ανάμεσα στις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας και τους τοπικούς άρχοντες στην πρωτεύουσα Μορέλια για να εξετάσουν το κύμα της εγκληματικότητας που έχει κάνει πολλές πόλεις να δημιουργούν ομάδες αυτοάμυνας.

Περίπου 4.000 στρατιώτες και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού όπως και 1.000 μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας είχαν σταλεί στην πολιτεία εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο Οσόριο Τσονγκ είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις αυτές θα φύγουν μόνο όταν οι συνθήκες ασφαλείας βελτιωθούν και η πολιτειακή κυβέρνηση στην Μιτσοακάν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της.

Η πολιτεία Μιτσοακάν ήταν η πρώτη στην οποία αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού όταν ο πρώην πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν αποφάσισε την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα για να πολεμήσει τα πανίσχυρα καρτέλ των ναρκωτικών το 2009.


Πηγή: Πηγές: ΑΜΠΕ