Τουρκία: Αύρες σκόρπισαν εκατοντάδες διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί

Χρήση αντλιών νερού έκανε το Σάββατο η τουρκική Αστυνομία προκειμένου να σκορπίσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το πάρκο Γκεζί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ομάδες αστυνομικών καταδίωξαν διαδηλωτές σε δρόμους της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις προκλήθηκαν με αφορμή την απόφαση της Αστυνομίας να απαγορεύσει την πρόσβαση στο πάρκο σε ένα ζευγάρι που σκόπευε να παντρευτεί εκεί, έχοντας γνωριστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουνίου.

Το πάρκο Γκεζί, και η γειτονική πλατεία Ταξίμ, υπήρξαν το «σημείο μηδέν» για τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που συντάραξαν την Τουρκία επί τρεις περίπου εβδομάδες, από τα τέλη Μαΐου έως και τα μέσα Ιουνίου.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπλάσει το πάρκο, ωστόσο η βίαιη αντίδραση της Αστυνομίας προκάλεσε την ταχύτατη μετεξέλιξή των κινητοποιήσεων σε ένα «κύμα» διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζτέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος ισλαμικού-συντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

Το πάρκο, που παρέμενε κλειστό μετά την βίαιη εκκένωσή του από την αστυνομία την 15η Ιουνίου, άνοιξε και πάλι για το κοινό εδώ και δέκα ημέρες, αλλά οι διαδηλώσεις σε αυτό απαγορεύονται.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ