Στα χέρια του αιγυπτιακού στρατού ο Μόρσι – πραξικόπημα καταγγέλλει ο ίδιος

Στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

Νωρίτερα, αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Reuteres ότι ο κ. Μόρσι κρατείται σε εγκατάσταση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Την κράτηση του ανατραπέντα προέδρου επιβεβαίωσαν εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων και ένας ανώτερος συνεργάτης του κ. Μόρσι, ωστόσο αμφότεροι δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν το πού βρίσκεται ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, άλλος εκπρόσωπος των Αδελφών δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι ο κ. Μόρσι βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο προεδρικό μέγαρο.

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Μόρσι ανατράπηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ανακοίνωσαν την αναστολή του πρόσφατα επικυρωμένου Συντάγματος και την επακόλουθη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα αρχηγού κράτους, ως επικεφαλής μίας μεταβατικής τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές και αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι το νέο Σύνταγμα επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στα τέλη του 2012, και διατηρεί τη Σαρία ως νομοθετική βάση στην χώρα.

Ο ίδιος ο κ. Μόρσι, μέσω ενός ερασιτεχνικού βίντεο και μηνύματος που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, κατήγγειλε την απόφαση του στρατού ως ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» που θα οδηγήσει την Αίγυπτο στο «χάος». Παρά ταύτα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αντιδράσουν βίαια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της διαλυμένης Βουλής, και επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, συνελήφθη στην οικία του. Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής εφημερίδας Al-Ahram, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 μέλη της Οργάνωσης, τα οποία κατηγορούνται για υποκίνηση ταραχών.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, καταλήγοντας στο θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 340.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί που θεωρούνταν φιλικά διακείμενοι προς τον κ. Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ στελέχη τους τέθηκαν υπό κράτηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ