«Σε αδιέξοδο» η υπόθεση Σνόουντεν – σύγκρουση Ισημερινού με ΗΠΑ για άσυλο

Η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ ο οποίος διέρρευσε πληροφορίες για το πολύκροτο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, βρίσκεται «σε αδιέξοδο», καθώς η Μόσχα αρνείται να τον παραδώσει στην Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο Interfax ρωσική πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

«Η κατάσταση γύρω από τον Σνόουντεν βρίσκεται σε αδιέξοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή. «Αυτός δεν έχει την πρόθεση να παραδοθεί στις αρχές, γι' αυτό δεν εγκαταλείπει την ζώνη μετεπιβίβασης [στο αεροδρόμιο της Μόσχας] και δεν διασχίζει τα ρωσικά σύνορα. Και η Μόσχα αφήνει την κατάσταση να παρατείνεται», συμπλήρωσε.

«Μέχρι στιγμής, η Μόσχα δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα [έκδοσης] από τις ΗΠΑ. Υπήρξαν επαφές σε ανεπίσημο επίπεδο, μέσω των διπλωματικών καναλιών, για να ζητηθεί η σύλληψη και η απέλαση» του 29χρονου αμερικανού, προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Δεν θα υπάρξει λύση του θέματος έως ότου οι Αρχές μιας χώρας χορηγήσουν άσυλο» στον Σνόουντεν, κατέληξε η πηγή του Interfax.

Περιπλέκονται οι προσπάθειες για άσυλο από Ισημερινό

Εν τω μεταξύ, περιπλέκεται η προσπάθεια του Σνόουντεν να πάρει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό.

Σύμφωνα με σημερινές αποκαλύψεις, η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου φιλοξενείται ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, εξέδωσε στις 22 Ιουνίου ένα έγγραφο ασφαλούς διέλευσης για τον Σνόουντεν, προκειμένου αυτός να μπορεί να μεταβεί στην κεντροαμερικανική χώρα. Ωστόσο, το εν λόγω έγγραφο δεν είχε εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών του Κίτο.

Η εν λόγω αποκάλυψη προκάλεσε την αναδίπλωση του Ισημερινού, με την γραμματέα Πολιτικής Διαχείρισης της χώρας να αποσαφηνίζει ότι το εν λόγω έγγραφο «δεν έχει καμία εγκυρότητα».

Απαρνούμαστε» εμπορικά προνόμια από ΗΠΑ

Ωστόσο, το Κίτο αντέδρασε πολύ πιο σκληρά στις απειλές από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι τυχόν παραχώρηση ασύλου στον Σνόουντεν θα ισοδυναμούσε με την απώλεια πολύτιμων εμπορικών προνομίων που απολαμβάνει η χώρα.

«Δεν δεχόμαστε απειλές από κανέναν, και δεν εμπορευόμαστε τις αρχές μας, ή υποτασσόμαστε σε εμπορικά συμφέροντα, όσο σημαντικά κι αν είναι», δήλωσε ως απάντηση ο υπουργός Επικοινωνιών, Φερνάντο Άλβαρεζ.

«Ως συνέπεια, ο Ισημερινός μονομερώς και αμετάκλητα απαρνείται αυτά τα προνόμια», συμπλήρωσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο