Κλείσιμο

Σομαλία: Τουλάχιστον 22 νεκροί στη βομβιστική επίθεση στο Μογκαντίσου

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις ξένοι που εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας για την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία, σκοτώθηκαν στην πρώτη μεγάλη επίθεση των ισλαμιστών εναντίον του ΟΗΕ εδώ και χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σομαλική κυβέρνηση.

Δίνοντας λεπτομέρειες για τον απολογισμό των θυμάτων ο Σομαλός υπουργός Εσωτερικών Αμπντικαρίμ Χουσέιν Γκουλέντ είπε προς τους δημοσιογράφους ότι «μέχρι τώρα έχουμε επιβεβαιώσει ότι τέσσερις εργαζόμενοι για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP), τέσσερις Σομαλοί φρουροί και επτά αντάρτες» σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Μαχητές της αλ Σεμπάμπ, μιας οργάνωσης που θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, άνοιξαν πυρ και πυροδότησαν βόμβες για να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις πολίτες νεκροί στους δρόμους γύρω από το σημείο όπου έγινε η επίθεση.

Ο Σομαλός πρωθυπουργός Άμπντι Φαράχ Σίρντον καταδίκασε την επίθεση, που έγινε υπό το φως της ημέρας, κάνοντας λόγο για μια «παράλογη και ποταπή επίθεση εναντίον αθώων άμαχων του ΟΗΕ» και χαρακτηρίζοντας τους εργαζομένους του Οργανισμού «φίλους και εταίρους» της Σομαλίας.

Οι μαχητές της Σεμπάμπ, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν στολές του σομαλικού στρατού, χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και βομβιστές-καμικάζι για να καταφέρουν να μπουν στην οχυρωμένη και αυστηρά φρουρούμενη βάση στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο αεροδρόμιο.

Προειδοποιήσεις περί επικείμενης επίθεσης είχαν γίνει εδώ κι εβδομάδες και συχνά το προσωπικό έκανε συχνά ασκήσεις για την άμεση μετακίνησή του σε έναν ασφαλή οχυρωμένο χώρο μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Οργανισμού.

Η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση είχε γίνει στο Μογκαντίσου τον Απρίλιο, όταν η Σεμπάμπ έστειλε μια ομάδα κομάντος-καμικάζι να εισβάλουν στο δικαστικό μέγαρο. Στην επίθεση εκείνη είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 34 άνθρωποι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ