Κλείσιμο

Επίδειξη δύναμης Ερντογάν σε Κων/πολη – «καθήκον» μου η επέμβαση στην Ταξίμ

Επίδειξη δύναμης έναντι των αντικυβερνητικών διαδηλωτών πραγματοποίησε την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς περισσότεροι από 100.000 υποστηρικτές του συνέρευσαν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να δώσουν το «παρών» σε μία μαζική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως διατάσσοντας την αστυνομική επέμβαση στην πλατεία Ταξίμ εκτέλεσε το «καθήκον» του, σημειώνοντας παράλληλα πως οι διαδηλωτές είχαν αγνοήσει σειρά προειδοποιήσεων να εγκαταλείψουν την πλατεία.

«Είπα πως φτάσαμε στο τέλος, πως ήταν ανυπόφορο. Χθες [Σάββατο] διενεργήθηκε επιχείρηση και [η πλατεία] καθάρισε. Ήταν το καθήκον μου ως πρωθυπουργός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, εν μέσω ιαχών από τους οπαδούς του.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου η τουρκική Αστυνομία εισέβαλε στην πλατεία Ταξίμ και το γειτονικό πάρκο Γκεζί, και σκόρπισε τους διαδηλωτές που είχαν παραμένει στον χώρο.

Είχε προηγηθεί «τελεσίγραφο» του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος προειδοποίησε τους διαμαρτυρόμενους να απομακρυνθούν από την κεντρική πλατεία ειρηνικά, ενόψει μάλιστα της φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης της Κυριακής, υπογραμμίζοντας πως διαφορετικά θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Ταξίμ, ωστόσο απωθήθηκαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού από ισχυρότατη αστυνομική δύναμη, που έχει αναλάβει την περιφρούρηση του χώρου. Διαβάτες υποχρεώνονταν σε έλεγχο των στοιχείων και των αποσκευών τους.

ΟΙ διαδηλωτές εμποδίστηκαν καθότι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, επέβαλε την Κυριακή απαγόρευση της εισόδου του κοινού στην Ταξίμ, αποσαφηνίζοντας πως και δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία συγκέντρωση στον χώρο της πλατείας.

«Οιοδήποτε κάλεσμα για [συγκέντρωση] στην Ταξίμ δεν θα συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια […] Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτρέψουμε καμία συνάθροιση», δήλωσε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο κ. Μουτλού.

«Αφότου το υφιστάμενο περιβάλλον σταθεροποιηθεί, θα μπορούν να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Μαζική απεργία την Δευτέρα

Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν σημάδια πως η ένταση βαίνει προ εκτόνωση στην Τουρκία.

Στον απόηχο της αστυνομικής επέμβασης στην Ταξίμ, δύο από τις μεγαλύτερες εργατικές συνομοσπονδίες της χώρας, η KESK και η DISK, που εκπροσωπούν περισσοτέρους από 300.000 εργαζόμενους, προκήρυξαν 24ωρη απεργία για την Δευτέρα.

«Αίτημά μας είναι ο άμεσος τερματισμός της αστυνομικής βίας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP εκπρόσωπος της KESK, που εκπροσωπεί εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ