Ο μετριοπαθής Χασάν Ρουχανί νικητής των εκλογών στο Ιράν

Ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ρουχανί είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, σύμφωνα με τα επίσημα  αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών του περσικού κράτους.

Ο κ. Ρουχανί απέσπασε το 50,7% της λαϊκής ψήφου, ποσοστό που του δίνει απ’ ευθείας την προεδρία της χώρας, δίχως την ανάγκη δεύτερου γύρου.

Δεύτερος, με σαφή ωστόσο διαφορά πίσω από τον Ρουχανί, αναδείχθηκε ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μπακέρ Καμπιλάφ, σύμμαχος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι. Σημειώνεται πως ο κ. Χαμενέι δεν είχε υποστηρίξει ευθέως κανέναν εκ των έξι υποψήφιων για τον προεδρικό θώκο.

Παρά ταύτα, η εκλογή Ρουχανί συνιστά μία επιτυχία για το φιλελεύθερο τμήμα του εκλογικού σώματος, δεδομένου μάλιστα ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι θεωρούνταν εκπρόσωποι της συντηρητικής παράταξης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επικυρωθεί από τον Χαμενέι στις 3 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία εκτιμάται στο 72,2%. Η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή μάλιστα υποχρέωσε τις Αρχές να επεκτείνουν την Παρασκευή τα ωράρια λειτουργίας των εκλογικών κέντρων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ