Γερμανία- Ουγγαρία- Τσεχία: Συνεχίζεται η αγωνία για την άνοδο της στάθμης των υδάτων

Εκατοντάδες εθελοντές εργάσθηκαν όλη τη νύχτα για να τοποθετήσουν σακιά με άμμο στις όχθες του Έλβα, κοντά στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξωνίας όπου αναμένεται αύξηση της στάθμης των υδάτων την προσεχή εβδομάδα.

"Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και να περιμένουμε τις εξελίξεις", δήλωσε ο Ζίγκριντ Ρουτ, μέλος της ομάδας συντονισμού των μέτρων προστασίας στην περιοχή.

Στο Μαγδεμβούργο, η στάθμη των υδάτων του 'Ελβα ξεπέρασε τη νύχτα κατά 20 εκατοστά το ρεκόρ των 6,97 μέτρων του 2002. Το σύνηθες επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού είναι γύρω στα 2 μέτρα.

Στο Βραδεμβούργο, οι κάτοικοι παρατηρούν με αγωνία να φουσκώνουν τα νερά του ποταμού.
Η άνοδος της στάθμης των υδάτων του ποταμού έχει προκαλέσει προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Οι υπεύθυνοι του γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου ανακοίνωσαν τη νύχτα ότι τα τραίνα που εκτελούν δρομολόγια από το Βερολίνο στη Λειψία θ΄αλλάξουν πορεία, γεγονός που θα διπλασιάσει τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής.

Στην Ουγγαρία, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη συνέχισε τη νύχτα ν' ανεβαίνει, ξεπερνώντας ιστορικά ρεκόρ στη δυτική χώρα.

Στη Βουδαπέστη η κορύφωση της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού αναμένεται τη Δευτέρα. Η τελευταία μεγάλη άνοδος της στάθμης, στα 8,60 μέτρα, σημειώθηκε το 2006, ωστόσο τώρα οι αρχές περιμένουν ν' ανέβει στα 8,85 μέτρα με περιθώριο λάθους 20 εκατοστών. Σήμερα η στάθμη των υδάτων στην ουγγρική πρωτεύουσα ήταν στα 7,81 μέτρα.

Στο Γκιορουζφάλου, ένα χωριό κοντά στην πόλη Γκιόρ, η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, καθώς μια κατολίσθηση αποδυνάμωσε τα προχώματα προστασίας.

Ο δήμαρχος της Γκιορ δεν έχει δώσει ακόμα εντολή για εκκένωση του χωριού, ωστόσο ο ουγγρικός στρατός έστειλε 400 στρατιώτες για να σταθεροποιήσουν τα προχώματα.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πέρασε τη νύχτα σε στρατώνα στο Γκιορ, όπου η γέφυρα Πετόφι έκλεισε στην κυκλοφορία και στις 06:00 ώρα Γκρίνουιτς αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Περίπου 10.000 Ούγγροι πέρασαν τη νύχτα τοποθετώντας σακιά με χώμα κατά μήκος των 700χλμ του ποταμού.

Στην Τσεχία, οι κάτοικοι, θύματα των πλημμυρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι, άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ορισμένοι απελπισμένοι καθώς διαπιστώνουν την έκταση των ζημιών και άλλοι χαρούμενοι επειδή κατάφεραν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Συνολικά 22.800 πυροσβέστες συμμετέχουν στο έργο διάσωσης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ