Ανησυχία Κέρι για την αστυνομική βία στην Τουρκία – Ζητά έρευνα

Την ανησυχία του για τις αναφορές περί χρήσης υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομία, εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τάχθηκε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε ο Τζον Κέρι.

Η τοποθέτηση αυτή του Κέρι ερμηνεύεται από παρατηρητές ως ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, πέθανε σήμερα Δευτέρα τούρκος διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε την Κυριακή από αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί άλλοι δυο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χίλιοι. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για 79 τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει περισσότερες από 1.700 συλλήψεις σε 67 πόλεις.

H ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί κι εξαιτίας της απεργίας που θα πραγματοποιήσει το διήμερο 4η-5η Ιουνίου η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK).

Παράλληλα, με σημαντικές απώλειες 10,47% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο των επεισοδίων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2003 όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε εγκρίνει το να γίνει η χώρα σταθμός αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την εισβολή στο Ιράκ.

Παράλληλα, εξαιτίας των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, ο οίκος Standard&Poor's ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη διεθνή συνάντηση στην πόλη.
Πηγή: skai.gr