Κλείσιμο

Λ. Οίκος: Κάλεσμα για ηρεμία στην Τουρκία – οι ειρηνικές διαδηλώσεις μέρος της δημοκρατικής έκφρασης

Κάλεσμα προς όλες τις πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν κατάλληλα προκειμένου να «ηρεμήσουν την κατάσταση» απηύθυνε την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, έπειτα από τρεις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που «σημάδεψαν» την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και δεκάδες ακόμα πόλεις.

Μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Λόρα Λούκας, υπογράμμισε την πεποίθηση των Ηνωμένων Πολιτειών πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατικής έκφρασης», συμπληρώνοντας παράλληλα πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω του σεβασμού προς τις «θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης [και] της συνάθροισης».

Η δήλωση του Λευκού Οίκου μάλιστα καλεί συγκεκριμένα τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», μία ημέρα αφότου ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε πως η Αστυνομία υπέπεσε σε «λάθη» υιοθετώντας αρχικά σκληρή γραμμή κατά των διαδηλωτών.

Η στάση της Αστυνομίας συνέβαλε στην μετατροπή μίας απλής διαμαρτυρίας κατά σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σε ένα κύμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, που έχουν λάβει χώρα σε 67 διαφορετικές πόλεις. Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν έκτοτε απελευθερωθεί.

Εν τω μεταξύ, έκκληση να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία απηύθυνε νωρίτερα, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς, όπως αναφέρει, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ