Νέες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ - χρήση δακρυγόνων στην Άγκυρα

Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές.

Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα το απόγευμα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών στην Άγκυρα, όπου συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι κινητοποιήσεις ενός κινήματος αμφισβήτησης της ισλαμικής κυβέρνησης της χώρας, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ροής NTV.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επενέβησαν όταν διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τις ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων, ο οποίος παρά το ότι έδωσε την εντολή στην αστυνομία να απομακρυνθεί αργά το Σάββατο αποκλιμακώνοντας κάπως την κατάσταση, εμφανίζεται ανυποχώρητος στην προοπτική να ολοκληρωθούν τα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ταξίμ.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες και 939 συλλήψεις από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων συνολικά σε 48 πόλεις της Τουρκίας.

Εκδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως σε Ισπανία, Αυστρία Γερμανία.

Εντωμεταξύ, τη δίωξη όσων αστυνομικών χρησιμοποίησαν δακρυγόνα καταχρηστικά και γενικότερα προχώρησαν σε πράξεις δυσανάλογης βίας κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.

Τονίζει ότι θα εξεταστούν όλα τα πλάνα που καταγράφηκαν από τις κάμερες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Περισσότερα από εκατό άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τις δύο προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με αναφορές των γιατρών.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε εκ νέου στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής της πλατείας Ταξίμ, το οποίο ήταν η αφορμή για τις ογκώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Υπενθυμίζεται
οι διαδηλωτές αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν περί καταστροφής του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ για τη διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου.
Πηγή: skai.gr