Κλείσιμο

Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» την νύχτα στην Κωνσταντινούπολη

Δίχως εστίες μεγάλης έντασης πέρασε η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στον απόηχο των διήμερων σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, αλλά και την εξάπλωση των ταραχών σε πολλές πόλεις της τουρκικής επικράτειας.

Τα δριμύτερα επεισόδια έλαβαν χώρα στην συνοικία Τουναλί της πρωτεύουσας Άγκυρας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές άναψαν φωτιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να απωθήσουν ολιγομελείς ομάδες νεαρών που πέταξαν πέτρες προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «νηνεμία» της νύχτας ήλθε στα χνάρια των πλέον βίαιων διαδηλώσεων που σημειώνονται στην Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια. Μονάχα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, έλαβαν χώρα 90 διαφορετικές διαδηλώσεις, με την Αστυνομία να προβαίνει σε 939 συλλήψεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των οδομαχιών που έχουν σημαδέψει την Κωνσταντινούπολη κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί στην Άγκυρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Έπειτα από τα επεισόδια του Σαββάτου, η Αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, επιτρέποντας την επιστροφή των διαδηλωτών και ηρεμώντας τα πνεύματα.

Ωστόσο, και παρά τα βίαια «λάθη» της Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την μετατροπή της Ταξίμ σε «μία περιοχή όπου οι εξτρεμιστές κινούνται ανενόχλητοι».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ