Κλείσιμο

Τουλάχιστον 1000 νεκροί «μάτωσαν» τον Μάιο στο Ιράκ

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ τον Μάιο, λόγω της αναζωπύρωσης της σεκταριστικής βίας στη διαιρεμένη χώρα, μετατρέποντάς τον στον πλέον πολύνεκρο μήνα από την αιματηρή περίοδο 2006-2007, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη.

Στον απόηχο του αιματοκυλίσματος του Απριλίου, οι νεκροί κατά τους τελευταίους δύο μήνες στο Ιράκ αγγίζουν πλέον τους 2.000, εγείροντας εκ νέου φόβους για το ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης μεταξύ της Σουνιτικής μειονότητας και της Σιιτικής πλειοψηφίας.

«Αυτός είναι ένας θλιβερός απολογισμός. Οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ πρέπει να δράσουν άμεσα προκειμένου να σταματήσουν αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία», σημείωσε μέσω γραπτής δήλωσης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Βαγδάτη, Μάρτιν Κόμπλερ.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο μεταπολεμικό Ιράκ λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του εντεινόμενου εμφυλίου πολέμου στην γειτονική Συρία, όπου η εκεί Σουνιτική πλειονότητα αποτελεί τον «κορμό» της αντίστασης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η οικογένεια Άσαντ και το μεγαλύτερο μέρος της συριακής άρχουσας τάξης ανήκει στην σέκτα των Αλαουιτών, ένα παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ