Ερντογάν: Δεν υποχωρώ στις διαδηλώσεις (video)

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε σήμερα πως θα προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, παρά το κύμα διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην πλατεία Ταξίμ» διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Υποστήριξε ότι τα σχέδια ανάπλασης στην πλατεία Ταξίμ χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την έξαρση των εντάσεων, ωστόσο αναγνώρισε ότι η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.  «Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Διέταξα έρευνα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήταν υπερβολικό» τόνισε.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, είναι άδικο η κυβέρνηση να κατηγορείται ότι δεν σέβεται το περιβάλλον, παρότι δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί «παγώνει» τα έργα.



Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Ντοπμπάς δήλωσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από την ανάπλαση της πλατείας, κάνοντας λόγο για μια «ήπιου χαρακτήρα ανάπλαση». «Κάποιοι εκμεταλλεύονται τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα των πολιτών παραπληροφορώντας τους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού και το Σάββατο προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ