Ταραχές συγκλονίζουν την Τουρκία – αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη διαδηλωτών από πάρκο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τον καταυλισμό που είχαν δημιουργήσει οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.  μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να κατακρίνουν τη δράση των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι η χρήση βίας κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης ήταν αδικαιολόγητη.
Επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πράσινων χώρων του πάρκου. Οι οικολόγοι έχουν επικρίνει το γεγονός ότι η πόλη θυσιάζει ολοένα και περισσότερους χώρους πρασίνου για την ανέγερση κτιρίων.
The Spokesman of U.S. State Department Jen Psaki and the European Commissioner for enlargement Stefan Fule’s spokesperson Peter Stano have both call for the respect of the freedom of assembly May 31. DAILY NEWS photo, Emrah Gurel
Στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει και στο παρελθόν ότι η ανέγερση θα ξεκινήσει, ανεξάρτητα από τις διαδηλώσεις. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την αναστολή των σχεδίων για ξερίζωμα των δέντρων από την περιοχή.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ. Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να διαλύσουν το πλήθος κάνοντας χρήση χημικών και νερού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα προκειμένου να εκδιώξουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Ενόχληση ΗΠΑ και ΕΕ για τα επεισόδια


Την ανησυχία τους για τα επεισόδια εξέφρασαν οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και η ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια, και ευημερία της Τουρκίας πρέπει να είναι εγγυημένες με την προστασία των βασικών ελευθεριών. Αυτό κάνουν οι διαδηλωτές. Οι ελευθερίες αυτές είναι πολύ σημαντικές για μια υγιή δημοκρατία» δήλωσε η Τζεν Πσάκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Πσάκι εμμέσως προειδοποίησε για ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τους αμερικανούς τουρίστες στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν στα πλέον τουριστικά σημεία, στα οποία είναι συγκεντρωμένα οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Στέφαν Φούλε Πέτερ Στάνο υπογράμμισε ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι πρέπει να προστατευθεί. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη. Καταδικάζουμε την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας» σημείωσε ο Στάνο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ