Άνοιξε ξανά το Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία

Ανοιχτό για το κοινό είναι εκ νέου από την Τετάρτη το Μαυσωλείο του ιδρυτή και πρώτου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Λένιν, έπειτα από πολύμηνες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης των θεμελίων του κτηρίου.

Το ταριχευμένο σώμα του Λένιν τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο έπειτα από τον θάνατό του το 1924, σε ηλικία 54 ετών. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ο μεγάλος επαναστάτης έμελλε να «ζήσει» περισσότερο από το δημιούργημά του, τη Σοβιετική Ένωση, η οποία κατέρρευσε το 1991.

Ο τάφος του Λένιν χτίστηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, πάνω σε μία παλαιά τάφρο που περιέκλειε το Κρεμλίνο. Με την πάροδο του χρόνου, το νερό αποδυνάμωσε τα θεμέλια, με συνέπεια το Μαυσωλείο να κλείσει το 2012 για αναγκαίες επισκευές.

Το σώμα του νεκρού σοβιετικού ηγέτη παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά εκθέματα της Ρωσίας, και μονάχα 24ώρες μετά την επαναλειτουργία του έχει συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες.

Παρά ταύτα, η επαναλειτουργία του Μαυσωλείου επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για το κατά πόσον το ταριχευμένο σώμα του Λένιν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ή να ενταφιαστεί, σύμφωνα με τις χριστιανικές παραδόσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως το μέλλον της σορού του Λένιν θα πρέπει να αποφασισθεί από τον ρωσικό λαό, ενδεχομένως με δημοψήφισμα.

Πρόσφατη δημοσκόπηση καταδεικνύει πως περισσότεροι από το 50% των ρώσων πολιτών πιστεύει ότι το σώμα του νεκρού σοβιετικού ηγέτη πρέπει να ταφεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ