Κλείσιμο

Συνάντηση Πούτιν-Κέρι στη Μόσχα με το βλέμμα στη Συρία

Το ακανθώδες ζήτημα της Συρίας αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ο οποίος την Τρίτη πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται στον απόηχο δύο επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας, με τη Δαμασκό να διαμηνύει πως οι ενέργειες του Τελ Αβίβ συνιστούν «κήρυξη πολέμου» και να προειδοποιεί για αντίποινα.

Παράλληλα, την Δευτέρα, ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως οι καταθέσεις που πάρθηκαν από θύματα και ιατρούς εγείρουν «ισχυρές, γερές υποψίες, αλλά όχι ακόμα αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» πως αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.

Στον αντίποδα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν σημειώσει πως διαθέτουν πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, δίχως ωστόσο να έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως τυχόν χρήση χημικών από την πλευρά της Δαμασκού είναι «κόκκινη γραμμή» και θα «άλλαζε το παιχνίδι» όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη συριακή κρίση.

Η Μόσχα έχει καταδικάσει τις επιδρομές ως απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ενώ, όπως μεταδίδει το BBC το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει τη Δύση να σταματήσει την πολιτικοποίηση ενδεχομένου χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Μόσχα και Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ σχολίασε στο πρακτορείο Reuters πως η συνάντηση Πούτιν-Κέρι συνιστά μία «φανταστική ευκαιρία» για να τεθεί επί τάπητος συνολικά η διμερής σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Πέραν της Συρίας, οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ