Επαφές-αστραπή Ναπολιτάνο για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Αποφασισμένος να πιέσει για τον τάχιστο δυνατό σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, συγκαλώντας έναν αστραπιαίο γύρο συνομιλιών με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, αλλά και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Κανένας αρχηγός κόμματος δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο 87χρονος Ναπολιτάνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προτείνει ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για την πρωθυπουργία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, δύο μήνες έπειτα από τις ατελέσφορες εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους συγκαταλέγεται ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ναπολιτάνο ενδέχεται να προτείνει πρωθυπουργό εντός της ημέρας, οδηγώντας σε σχηματισμό κυβέρνησης έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο, ο κ. Ναπολιτάνο έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας που επανεκλέγεται στον προεδρικό θώκο, αφότου επί δύο ημέρες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποδείχθηκαν ανήμπορες να καταλήξουν σε έναν κοινό υποψήφιο, εντείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο που απορρέει από τις εκλογές.

Εμφανιζόμενος την Δευτέρα ενώπιον του κοινοβουλίου, ο «απρόθυμος πρόεδρος» Ναπολιτάνο εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των πολιτικών παρατάξεων, καταγγέλλοντας την μετεκλογική «ανευθυνότητά» τους, και σημειώνοντας πως είναι «κουφές» μπροστά στην επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ