Διπλή έκρηξη με νεκρούς στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από το BBC

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθώνιου της Βοστόνης. Ορισμένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με την Boston Globe οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης νοσηλεύονται 19 θύματα της έκρηξης στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πληροφορίες όμως σχετικά με την κατάσταση τους δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

H αστυνομία εντόπισε και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ επιβεβαίωσε άλλη μία ελεγχόμενη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι εκρήξεις είναι τρομοκρατικές, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ, είπε ότι είναι νωρίς ακόμα να τις χαρακτηρίσουν.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου τρεις ώρες αφότου οι νικητές είχαν κόψει το νήμα του τερματισμού.

Ο δήμαρχος της Βοστώνης άνοιξε ειδική τηλεφωνική γραμμή για όσους ανησυχούν για τους οικείους τους που βρίσκονται εκεί: +1-617-635-4500.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλες οι τσάντες που άφησαν πίσω τους οι δρομείς και οι θεατές που έφυγαν από το σημείο της επίθεσης, ελέγχονται ως ύποπτα αντικείμενα. Επίσης, οι αρχές «μπλόκαραν» την επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα, υπό το φόβο πυροδότησης νέων εκρηκτικών μηχανισμών μέσω κινητού.

Η αστυνομία τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση, ούτε ένδειξη ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στον Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 δρομείς, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν οι θεατές. Όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, 27.000 δρομείς είχαν τερματίσει τον Μαραθώνιο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις εκρήξεις.

Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις εκρήξεις και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές.

Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενισχύοντας την παρουσία της αστυνομίας σε πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πάνω από τη Βοστώνη.

Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στη Βοστώνη, Ηλίας Φωτόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, έκανε λόγο για μεγάλη ανησυχία στις αμερικανικές αρχές και την αστυνομία ενώ ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί η περιοχή του συμβάντος. «Δεν προκύπτει ότι υπάρχει Έλληνας στους τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου» ανέφερε.

Η στιγμή της πρώτης έκρηξης


Πηγή: skai.gr